Po dlhej a náročnej túre tu máme pre vás perfektnú vzpruhu. Kokosovo-banánovú raw tortu, ktorá vás určite postaví na nohy. A ak nie, tak si na nej aspoň pochutíte.
Na raw koláčoch je dobré to, že ich môžu jesť ľudia, ktorí majú nízku toleranciu konzumácie mlieka, lepku a produktov z nich vyrobených. Treba však dodať, že histamínoví intoleranti to môžu mať trošku ťažšie, nakoľko sa v niektorých raw produktoch skrývajú ingrediencie, ktoré vyvolávajú rôzne alergické reakcie (orechy, kokosové mlieko a i.).
Vždy je však možné niektoré suroviny nahradiť tak, aby ich dobre znášali aj alergici. Napríklad kokosové mlieko vymeniť za kokosový olej, kešu orechy nahradiť vlašskými alebo pekánovými orechmi, atď.
V prípade nižšie uvedeného receptu sme sa sústredili primárne na absenciu mlieka a lepku, v ostatnom sme sa riadili našou fantáziou.
Predtým ako sa vrhneme na samotný recept a postup prípravy, chceme ešte dodať, že raw koláče majú veľmi dobré nutričné hodnoty, pretože obsahujú veľa kvalitných tukov, relatívne málo sacharidov a žiaden pridaný cukor.
Cesto (príprava 35 minút)
Tí z vás, ktorí ste o raw koláčoch ešte nepočuli podotknem, že rúru potrebovať nebudete. Zato budete potrebovať:
- 200g blanžírovaných mandlí (alebo vlašských orechov)
- 200g sušených datlí (alebo sušených sliviek)
- 100g kokosovej múčky
- 3 väčšie banány
- 2 PL holandského kakaa
Všetky ingrediencie rozmixujeme v kuchynskom robote. Osobne používame ručný mixér s prídavnou, uzatváracou nádobou, určenou pre prípravu nátierok. Nôž v tvare “S“ sa postará o dokonalé rozmixovanie orechov, ktoré pripomínajú hrubozrnný piesok. Následne pridáme datle a mixujeme spolu s orechmi. Nakoniec pridáme kokosovú múčku a holandské kakao. Keď máme celú hmotu rozmixovanú, môžeme ju dochutiť 1 PL agáve. Osobne sa nám však cesto, vďaka sušenému ovociu, zdá vždy dostatočne sladké, preto už neosladzujeme.
Celú hmotu vysypeme do tortového korpusu, ktorý predtým vystelieme papierom na pečenie. Hmotu potom pomaly rukou vtláčame na spodok korpusu.
Nemusíte sa báť, cesto sa pekne spojí vďaka sušenému ovociu (tip – používajte len sušené figy, slivky, datle alebo hrozienka, pretože iné typy sušeného ovocia nie sú dostatočne lepivé a cesto sa vám môže pri servírovaní drobiť). Keď už máme základ torty pekne vymodelovaný, na vrch poukladáme nakrájaný banán a celé odložíme nabok, kým si nepripravíme plnku.
Plnka (príprava 35 minút)
Opäť budeme potrebovať mixér, predtým však uzatvárateľnú nádobu opláchnite vodou, aby biela kokosová plnka neodstala tmavý nádych od zvyškov holandského kakaa. Na plnku budeme potrebovať:
- 150g kešu orechov (môžeme nahradiť aj avokádom, tu je však riziko že plnka bude redšia)
- 150g kokosovej múčky
- 6 PL kokosového oleja
- 1-2 PL Agáve pre dosladenie
Samotnú kokosovú múčku prelejem približne 1,5 – 2 dcl vody a necháme na pol hodinku odstáť. Ideálne je to spraviť ako prvý krok a zatiaľ čo si pripravujeme cesto, kokosová múčka pekne nasaje všetku vodu. Následne rozmixujeme všetky ingrediencie dokopy. Ak sa nám hmota zdá príliš tuhá, zjemníme ju postupným pridávaním vody. Naopak, ak je príliš riedka, dosypeme kokosovú múčku, samozrejme bez toho aby sme ju predtým lúhovali vo vode.
Celú hmotu potom dáme na tortový korpus a kuchynským nožom pekne zarovnáme tak, aby sme zahladili banány. Tortu necháme stuhnúť, na dve hodinky vložíme do mrazničky, alebo na štyri hodinky do chladničky.
Zdobenie (10 – 15 minút)
Samotný proces zdobenia je už o fantázii samotného kuchára. Rôzne typy drobného záhradného, či lesného ovocia, v kombinácii s lístkami mäty, alebo mesiačikmi z limetky, dotvárajú celkový vzhľad vašej raw torty. My sme vrch nahrubo posypali holandským kakaom a dozdobili kanadskými čučoriedkami. A čo vy?